Wim Lavooij: ‘Een spannende en integrale visie op een uniek gebied’

Wim Lavooij, directeur stedenbouwkundig adviesbureau SAB

Stedenbouwkundige Wim Lavooij noemt De Eilanden ‘een vreselijk spannend plan’ dat op uitstekende wijze gebruik maakt van de bestaande kwaliteiten van Stadsblokken-Meinerswijk. ‘Er dient zich nu een kans aan om een visie te ontwikkelen waarbij al het grondbezit in het gebied is betrokken. Zo’n kans doet zich niet vaak voor: die moet je grijpen’.

Als stedenbouwkundige bij de gemeente Arnhem, en later als directeur van adviesbureau SAB, zag Wim Lavooij  al heel wat plannen voor het gebied Stadsblokken-Meinerswijk de revue passeren.
‘Al vanaf de sluiting van de ASM zijn er plannen gemaakt, zowel door projectontwikkelaars, en individuele architecten, als door de gemeente Arnhem. De discussie over de hoge waterstanden heeft de zaak een tijd lang opgehouden, maar later rijpte het besef dat er toch ontwikkelingsmogelijkheden zijn, ook in combinatie met een natuurpark’, blikt hij terug.

Nieuwe kansen
Een belangrijk probleem dat steeds weer de kop opstak was de verspreiding van het grondbezit over verschillende partijen.
‘Als je geen zeggenschap hebt of krijgt over de grond kun je geen integrale visie ontwikkelen. Die kans doet zich nu wel voor’, zegt Lavooij , refererend aan het faillissement van de grootste grondeigenaar in het gebied. ‘De crisis biedt wat dat betreft nieuwe kansen. Nu kun je een plan maken voor het héle gebied waardoor je kunt voorstellen om een groot, aaneengesloten deel te reserveren voor natuur, om de woningbouw op één plek te concentreren en weer ergens anders plaats te vinden voor cultuur en recreatie. Zo’n kans doet zich maar eens in de zoveel tijd voor: ik vind dat Arnhem die kans moet grijpen.´

Bestaande kwaliteiten
Hij is erg positief over de wijze waarop De Eilanden gebruik maakt van de bestaande kwaliteiten en het cultuurhistorisch verleden van het gebied. ´Het voorstel om woningbouw te concentreren  op het wooneiland, sluit bijvoorbeeld helemaal aan op de geschiedenis van het rivierengebied. Op hooggelegen rivierduinen wordt immers al sinds mensenheugenis gewoond. Je krijgt hier de kans om een woonmilieu te ontwikkelen dat je haast nergens anders kan vinden. Als je dat goed en nauwkeurig ontwikkeld kan dit de stad bijzonder en aantrekkelijk maken. Dat wooneiland heeft echt de potentie om Arnhem op de kaart te zetten.´
Door het recreatieve, sportieve en culturele gebruik van Stadsblokken te stimuleren kan dit gebied zich ontwikkelen tot een uitloopgebied voor Arnhem-Zuid, verwacht Lavooij. ‘Ik kan me daar van alles bij voorstellen, picknickplaatsen,  een hardloopbaan, wandelroutes, vaste accommodaties voor festivals en kleinere optredens. Vergelijk het maar met Park Sonsbeek waar onder andere de Ronde Weide en de Steile Tuin recreatieve mogelijkheden bieden in een natuurlijke omgeving’.

Spannend plan
Door de mix van bijzondere functies en goed toegankelijk groen (´Ik heb een hekel aan natuur waar je niet van mag genieten´) heeft Stadsblokken-Meinerswijk de potentie de schakel te worden die Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid koppelt. ‘Dit gebied biedt spectaculaire mogelijkheden. Ik zou er zelf bijvoorbeeld graag een museum voor de Wederopbouw zien verschijnen; Arnhem is immers de stad bij uitstek waar de Wederopbouw valt te beleven. Je moet af en  toe in een stad iets groots en meeslepends durven doen.’
‘Ik vind het in alle opzichten een spannend plan. Het zal natuurlijk ook nog heel wat voeten in de aarde hebben  om het te realiseren – ik maak me bijvoorbeeld nog wel zorgen over de vele verontreinigde grond in het gebied – maar eigenlijk zie ik geen enkele reden waarom de aanpak die De Eilanden voorstelt niet zou worden gevolgd.’