Roy Boesveld: ‘Wonen aan het water blijft altijd aantrekkelijk’

Roy Boesveld, directeur Willemsen Makelaars

Roy Boesveld is geboren en getogen Arnhemmer maar pas toen hij meedeed aan de Bridge-to-bridgeloop ‘ontdekte’ hij de bijzondere kwaliteiten van Stadsblokken en Meinerswijk. ‘Ik dacht meteen: zo’n prachtige plek, middenin het centrum en tegelijk overal ver vandaan: waarom doen we hier niet meer mee?

Ondergeschikt
Roy Boesveld is directeur van Willemsen Makelaars  en vanwege zijn deskundigheid van de woningmarkt uitgenodigd om lid te worden van de begeleidingsgroep van De Eilanden. Maar hij bekijk het project zeker niet alleen door een ‘woningbouwbril’.
‘Woningbouw is in dit plan ondergeschikt, maar wel keihard nodig. Dat is de enige manier om dit project realiseerbaar te maken en om elementen toe te voegen die het gebied alle dagen van de week en alle maanden van het jaar interessant te maken; sport- en recreatiemogelijkheden, watersport, cultuur en ga zo maar door. Veel Arnhemmers kennen en begrijpen het gebied niet en weten bijvoorbeeld maar heel weinig over de historie van de scheepsbouw op Stadsblokken. Daarom ziet ook niet iedereen meteen de mogelijkheden om hier echt een heel interessant stukje Arnhem van te maken. Destijds dacht men ook zo over Park Sonsbeek en kijk nu, een fantastisch bezit voor de stad’

Nog niet uitnodigend
Belangrijkste kwaliteit van plan De Eilanden is volgens Roy Boesveld dat het behoudt wat goed is – zoals de rust, ruimte en natuur in polder Meinerswijk maar ook het industriële karakter van de voormalige ASM-werf.
‘Tegelijk heeft het plan ook oog voor de dingen in het gebied die minder goed functioneren. Want laten we eerlijk zijn: een groot deel van Stadsblokken nodigt nu niet echt uit om er eens rustig rond te gaan struinen. Ik ben er van overtuigd dat hier een heel levendig vertiergebied kan ontstaan waar Arnhem echt op zit te wachten.’

Magisch
De voorgestelde woningbouw rond de havens van Stadsblokken en op het nieuwe wooneiland Meinerswijk zal naar zijn overtuiging zeker in trek zijn. ‘Woonlocaties aan het water blijven altijd hun aantrekkingskracht houden. Water is magisch, je zit in een continu veranderende omgeving, dat is echt norm aantrekkelijk voor woonconsumenten. Dit soort locaties vind je haast nergens anders: zo’n schitterende entourage aan het water op zo’n korte afstand van de stad.’

Karakter
Hij verwacht dat er Stadsblokken met name woningen zullen komen met heel bijzondere, stedelijke typologieën. ‘Ik denk dat die stedelijke sfeer daar vanzelf, spontaan zal ontstaan in aansluiting op het vroegere, industriële karakter van dat gebiedje. Op het wooneiland Meinerswijk – waar nu nog het bedrijventerrein is gevestigd – ziet hij juist kansen voor een meer dorps karakter van de woningbouw, aansluitend op de bestaande bebouwing in de omgeving.

Afwisseling
‘Woningbouw zal een belangrijke financiële drager moeten zijn voor het hele plan, maar in mijn ogen is het zeker niet de kern van het verhaal. De kracht van het plan is juist de afwisseling van verschillende functies, centrum, natuur, sport, cultuur, recreatie, wonen. Door die variëteit kan er middenin de stad Arnhem een plek ontstaan die zowel voor Arnhem-Noord als Arnhem-Zuid aantrekkelijk is en de kloof tussen beide stadsdelen dicht. Ik denk dat Arnhem er behoefte aan heeft deze plek op een verantwoorde en aantrekkelijke manier tot ontwikkeling te brengen. ‘