Andrea de Boeij: ‘Goed voor de dynamiek van de stad’

Andrea de Boeij, vice-voorzitter OKA

Een aantrekkelijke ontwikkeling van de zuidoevers van de Rijn zal de héle stad ten goede komen. Het zal een bijdrage leveren aan Arnhem als dynamische woon- en werkstad, en daarmee ook het economisch klimaat versterken, verwacht Andrea de Boeij, vice-voorzitter van het Ondernemers Kontakt Arnhem.

Rivier gebruiken
De ondernemersorganisatie OKA neemt al jaren actief deel aan alle discussies die over het gebied Stadsblokken-Meinerswijk zijn gevoerd. ‘Wij vinden het van vergelijkbaar belang met de ontwikkeling van Rijnboog – het zuidelijk deel van de Arnhemse binnenstad.  Arnhem is een aantrekkelijke stad, maar zou nog veel aantrekkelijker kunnen zijn als er beter gebruik zou worden gemaakt van de ligging aan de Rijn. De rivier wordt nu niet echt gebruikt. De toestroom naar de Rijnoevers is aan beide kanten beperkt en de Rijn is daardoor eerder een scheiding dan een verbindende schakel’, licht Andrea de Boeij toe.

Goede tussenweg
De Rijn zou in haar ogen ‘veel grootser en meeslepender’ gebruikt kunnen worden en daarom juicht het OKA een ontwikkeling als De Eilanden van harte toe. ‘Eerdere plannen voor dit gebied waren vaak wel heel erg omvangrijk. Ik denk dat er nu een goede tussenweg is gevonden tussen rust en dynamiek. Dit plan sprak meteen tot de verbeelding, vooral ook omdat er goed gekeken is naar de toegankelijkheid van het gebied. Het gebruik van het evenemententerrein en de havens op Stadsblokken spreekt me enorm aan. Optredens, een zwembad, horeca; dat zal allemaal zorgen voor meer reuring aan die kant van de Rijn. En het maakt niet uit of die activiteit in Arnhem-Noord of in Arnhem-Zuid is. Van evenementen in het Gelredome profiteert ook de hele stad.’

Aantrekkelijke stad
Een ander sterk aspect van De Eilanden vindt ze de diversiteit van het plan: ‘rust, natuur, wonen, stedelijke activiteiten, recreatie, het zit er allemaal in. Ik begrijp ook wel dat er mensen zijn die vinden dat je helemaal geen ontwikkeling in dat gebied moet toelaten, maar als OKA kijken wij naar het algehele belang van de stad. Arnhem is ermee gediend  dat er wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijk woon- en verblijfklimaat. Het staat voor mij als een paal boven water dat een aantrekkelijke stad ook goed is voor het ondernemersklimaat. Kijk maar naar het effect van de opening van Rozet op dat deel van de binnenstad. Bovendien: dit plan gaat maar een heel klein deel van het gebied daadwerkelijk gebruiken. Het meeste blijft zoals het is en wordt alleen maar beter toegankelijk gemaakt.’

Wooneiland
De voorgestelde aanpak – een beperkte ontwikkeling op Stadsblokken en op het bedrijventerrein ‘in ruil’ voor het grondbezit in een groot deel van het gebied – typeert de vice-voorzitter van OKA als ‘een goede zakelijke deal’.
Het absolute pareltje in het plan vindt Andrea de Boeij het nieuwe wooneiland op de plaats van het huidige bedrijventerrein. ‘Daar kan Arnhem zich echt mee onderscheiden. Ik zou er zó zelf willen wonen.’