Olaf Corten: ‘Geweldig nieuw ‘groen hart’ voor Arnhem’

Samen met mijn vriendin woonde ik de presentatie bij van plan ‘De Eilanden 2.0’ bij architectuurcentrum CASA in Showroom Arnhem. Hier werden de ideeën van Frank Donders en Harro de Jong (Buro Harro) voor Stadsblokken en Meinerswijk toegelicht.

Met stijgende verbazing heb ik de negatieve geluiden in de zaal aangehoord. Voor mij is het bijna onvoorstelbaar dat een plan als dit met zoveel negativisme wordt ontvangen. Ik ben juist erg onder de indruk van het hele plan en vind dat Frank Donders en Harro de Jong er in geslaagd zijn om twee oninspirerende, onverzorgde en ontoegankelijke gebieden om te vormen tot een natuurlijk, toegankelijk geheel met verschillende interessante programma’s.

Met alle ‘cadeautjes’ voor Arnhem (dependance Museum Arnhem, expositiehal ArtEZ, filiaal voor Bezoekerscentrum Sonsbeek, historische scheepswerf inclusief horeca) en de beperkte bewoning en bebouwing ingebed in de natuur ontstaat er een fantastische uitbreiding van Arnhem op steenworp afstand van het centrum.

Een plan in opdracht van de curator van Phanos (met grote schuldeisers als de SNS) is natuurlijk verdacht en ik begrijp de zorgen bij de mensen die al in dat gebied wonen. Maar naar mijn mening hebben Frank en Harro de gebiedsvisie van 2012 (waar uitgebreide publieksparticipatie aan vooraf is gegaan) uitstekend geïnterpreteerd.

Met behoud van zowel de natuur als van het culturele erfgoed wordt er een geweldig nieuw ‘groen hart’ aan Arnhem teruggegeven. Een aanbod dat de lokale politiek welhaast niet kan afslaan.

Natuurlijk verwacht ik dat er in een natuurrijke uiterwaard als Meinerswijk beperkt, duurzaam, milieuvriendelijk en overstromingsbestendig gebouwd gaat worden en dat er bovendien een gebalanceerde variëteit aan woningen gerealiseerd wordt die voor verschillende budgetten geschikt zullen zijn.

Naar mijn mening straalt ‘De Eilanden 2.0′ dit volledig uit. Zelf kom ik regelmatig met mijn vriendin in Meinerswijk. Om er lekker doorheen te fietsen, even op een van de banken bij de steenfabriek uit te rusten, of op een picknickkleed in de natuur te zijn, om de paarden en runderen te bewonderen, op een warme dag aan een van de strandjes van de Rijn te liggen of ’s winters te genieten van sneeuw en ijs.

Het lijkt me geweldig als het festivalterrein en de oude werf van Stadblokken en het ontoegankelijke industrieterrein van Meinerswijk door al de verschillende programma’s van dit plan geïntegreerd worden zowel in de stad als in de geweldige natuur die er al in Meinerswijk te vinden is.

Olaf Corten is een inwoner van Arnhem-Zuid.