Addy de Boer: ‘Het dichtstbijzijnde buitenland’

Arnhem is het dichtstbijzijnde buitenland. Dat is één van de redenen dat ik hier ooit ben gaan wonen en het is een verworvenheid waar wij Arnhemmers dagelijks van kunnen genieten. Maar sinds de bijeenkomst in Showroom Arnhem van afgelopen dinsdagavond weet ik dat het nog veel beter kan!

Dat blijkt namelijk uit de presentatie van het plan ‘De Eilanden 2.0’ door initiatiefnemers Frank Donders en Harro de Jong. Met een enorme verbeeldingskracht hebben zij de potenties blootgelegd van het gebied dat we al jaren kennen als het ontoegankelijke Stadsblokken en de naastgelegen uiterwaarde Meinerswijk.

Donders en de Jong funderen hun schetsen op een lijvig gebiedsvisie document wat het resultaat was van een zeer uitgebreide inspraak procedure. In 2012 werd deze gebiedsvisie door de Arnhems raad omarmd en vastgesteld, maar we weten dat dit in Arnhem niet altijd voldoende garantie biedt om door te kunnen pakken.

Maar nu zal dat allemaal anders gaan want ik heb in de bijna twintig jaar dat ik in Arnhem woon en werk nog nooit zo’n goed plan voorbij zien komen. Dat hebben we te danken aan deze twee zeer betrokken Arnhemse initiatiefnemers die zonder enige financiële randvoorwaarde, laat staan ‘targets’, aan de slag zijn gegaan met de schone taak om draagvlak te creëren. Deze innovatieve wijze van ontwikkelen is gecombineerd met een open ontwerphouding en een ongekend inlevingsvermogen waarbij de brede belangen van de stad als vanzelfsprekend zijn gekoesterd. Het resultaat wordt door de heren gezien als een ‘work in progress’ maar je vraagt je bij versie 2.0 al af waarom het er in vredesnaam niet allang is !
Toen ik na de presentatie langs het Paradijs naar huis fietste realiseerde ik me plotseling dat we ons nu ook helemaal niet meer druk hoeven te maken of het wel goed komt met de levendigheid in de zuidelijke binnenstad. Het ware paradijs ligt namelijk aan de overzijde en alle Arnhemmers zullen die binnenstad gebruiken als tussenstop. Met gerust hart ging ik slapen, want dit plan gaat er komen. Het is slechts een hamerstukvoor college en raad.

Addy de Boer.