ASM-haven

Een paar jaar terug werd er gesproken over de haven die Arnhem zou krijgen, maar Arnhem heeft al meerdere havens op steenworp afstand van het centrum! Hier de ASM haven. Een verscholen binnenwereld als een amfitheater aan de Rijn. De oude scheepshelling lijkt wel een tribune. Het publiek, de voorstelling en de drankjes ontbreken echter nog, het terrein is verlaten en desolaat.

28_buroharro_asm-huidig
De voormalige ASM-haven.

Maar juist die binnenwerelden van de havens kunnen bijzondere openbare ruimten worden, midden in dat landschapspark, recht tegenover het centrum aan de ene kant en Malburgen aan de andere kant. Een informele, stoere plek met horeca, voorstellingen en mogelijk zwemmogelijkheden op een manier die de scheepsgeschiedenis weer tot leven brengt.

25_buroharro_asm-amfitheater
De ASM-haven wordt een cultureel amfitheater, met een drijvend podium en het tribunepark. Op de kade of in het havenrestaurant eronder doe je een hapje en een drankje met zicht over de hele haven…
Cirque de la Liberté in de ASM-haven
Cirque de la Liberté in de ASM-haven

Dat toekomstbeeld werd afgelopen zomer al even werkelijkheid bij de fantastische en sfeervolle voorstellingen van het Cirque de la Liberté op een drijvend podium in de haven.

Waardevolle restanten
Hoewel er van de ASM haven heel veel gesloopt is, zijn er nog waardevolle restanten van over. Naast de scheepshelling ook deze galerij. Nu nog niet meer dan een betonnen constructie met een oude rails er bovenop.

De galerij onder de voormalige scheepskade in de ASM-haven
De galerij onder de voormalige scheepskade in de ASM-haven

Die galerij zou een geweldig restaurant zijn, aan het water, in de kade. Verborgen in een toch al verrassende binnenwereld van deze haven. Hoog water wordt hier wel een heel bijzondere attractie, dan stijgt het water tot voorbij je tafel aan het raam (uiteraard achter een waterdicht venster…)
Aan het eind van de kade een oude kraan die Stichting Stadsblokkenwerf op de kop heeft getikt en hier een plek kan krijgen.

26_buroharro_asm-restaurant
De relicten van de havengeschiedenis worden weer tot leven gewekt: hier een impressie van het havenrestaurant in een oude scheepsgalerij (afgelopen zomer al realiteit geworden tijdens Cirque de la Liberté!)
Langste restaurant...
Langste, tijdelijke restaurant van Arnhem.

En ook dit idee werd in de zomer van 2015 aan de praktijk getoetst, en met succes!

Ogen nodig voor de veiligheid
Wat deze, en andere tijdelijke  evenementen op Stadsblokken (Cirque de la Liberté, filmvoorstellingen, het tijdelijk strandje, de beachclub etc.) ook duidelijk hebben gemaakt, is dat er iets ontbreekt in het gebied, en dat zijn ogen. ’s Nachts moet de boel bijvoorbeeld beveiligd worden, zo niet dan valt het ten prooi aan vandalisme, zoals twee jaar terug met het tijdelijke strand. Doordat Stadsblokken enerzijds zo afgelegen is maar anderzijds wel midden in de stad ligt, vormt het zonder bewoning de ideale plek voor alles wat het daglicht niet verdragen kan.

 

Volgend onderwerp: Haven van Coers.