Buroharro_header_meinerseiland2

Publiek programma

46_buroharro_publiek-programma-meinerseiland

Net als in de Gebiedsvisie van de gemeente, is er gezocht naar een aantrekkelijk publiek programma.
In de Gebiedsvisie staat nog een nieuw dynamisch programma getekend in een plas in Meinerswijk ten zuiden van de Praets (gesproken werd over een welnesscentrum). De Eilanden scherpt dit verder aan en concentreert de nieuwe publieke attracties in een aantal bestaande gebouwen op het fabrieksterrein die de moeite van het behouden waard zijn.  De mix van natuur en publieke functies in bestaande bebouwing zorgt ervoor dat Meinerseiland ook een leuke bestemming wordt voor mensen die er niet wonen.

Bezoekerscentrum Meinerswijk
45_buroharro_bezoekerscentrum-meinerswijkIn zijn nieuwe ligging vormt dit bestaande gebouwtje bijvoorbeeld een prachtige vooruitgeschoven paviljoen aan het water, te midden van de natuur. Hier is een nieuw bezoekerscentrum Meinerswijk bedacht. Vanuit hier kan je via de oevers door, het gebied in, of nog sneller, via een bootje naar de overkant.

Programmeerbaar volume in fabriekshal

44_buroharro_expo-meinerseilandEen klein, mooi deel van de bestaande fabriek kan gehandhaafd blijven als programmeerbaar volume; een kunst of expo-hal bijvoorbeeld. In zijn nieuwe context, in de bosrand aan de nevengeul is dit een fantastische plek waar het water af en toe precies tot onder die eigenwijze pootjes van het gebouw komt. Bezoekers kunnen parkeren in een onderste laag van dezelfde hal.

Museale bebouwing

1_buroharro_oevers-meinerseiland
De Noordoever van het eiland vormt de nieuwe, steilere groene oever waar je vanaf Arnhem Noord tegenaan kijkt. Op de oever staat in deze impressie een bekend paviljoen: het is het museumcafé van Museum Arnhem. Als dat prachtige paviljoen wegens de uitbreidingsplannen van het museum moet wijken, kan het niet mooier staan dan in het uitzicht van het museum zelf, aan de overkant van de Rijn.
Het zou als buitenkamer van het museum een sneak preview kunnen geven van een tentoonstelling of een speciale collectie herbergen. Het museum zou naast zijn fenomenale ligging op de stuwwal ook nog eens aan de rivier liggen, en passant die twee kanten van de rivier verbindend. Een pont maakt de oversteek mogelijk. In plaats van een barrière wordt de Rijn zo een ruggengraat die Noord en Zuid verbindt.

Hergebruik

54_buroharro_impressie-waterkamer

Nog een voorbeeld hoe een aantal waardevolle gebouwen een hergebruik zouden kunnen krijgen in de nieuwe context: hier de voormalige locomotiefloods die een functie zou kunnen krijgen als paviljoen.

 

Volgend onderwerp: Wonen in de bosrand.