Haven van Van Workum

33_buroharro_vogelvlucht-v-workum
De haven van Van Workum, met een projectie van de voorgestelde bebouwing en transformaties.

De voormalige haven van Van Workum – nu: Watersportcentrum Arnhem – is een enclave die in het teken staat van gemotoriseerde watersport. Hier zit al een watersportwinkel, er worden schepen gerepareerd en er meren plezierjachten aan. Maar het is nu nog een enigszins onbekend en verscholen plek, die nog niet echt van de stad is.
Bij Van Workum kan een levendige, kleinschalige jachthaven ontstaan waar functies die er nu al te vinden zijn (scheepswerf, winkel) een volwaardige plek krijgen naast nieuwe functies als wonen en horeca.

34_buroharro_haven-van-workum
Ook in de openbare ruimte van de haven van Van Workum domineert het havenkarakter. Een levendige plek waar altijd wel wat gebeurt: een perfecte plek om even een drankje te doen of om doorheen te wandelen…

Dit is de wereld waar geklust wordt aan bootjes, waar gegeten wordt op het terras op de kop van de kade, met uitzicht op de stad en waar een aantal mensen kunnen wonen die het leuk vinden dat er bedrijvigheid is.
Deze plek die nu nog het gevoel geeft dat je via de achterkant Stadsblokken binnen komt wordt juist een voorkant, een levendig jachthaventje, omgeven door bos, pal tegenover het centrum. De bestaande oude schuur van de Zaanse Houthandel, op de kop van de haven, zou een mooi restaurant vormen met uitzicht op de stad.

35_buroharro_boothuiswonen-van-workum
Beperkte toevoeging van woningbouw, aansluitend op de sfeer van loodsen en boothuizen.

Overige, wat armetierige loodsen worden vervangen door woon- en werkloodsen in de zelfde sfeer van boothuizen, met veel hout. Hierdoor krijgt deze haven ook weer zijn eigen, onderscheidende, kleinschalige en gezellige sfeer.

Volgend onderwerp: Festivalterrein.