Het feest is al begonnen!

De Eilanden 2.0 is méér dan een stedenbouwkundige en landschappelijke visie. Het belangrijkste doel dat ons voor ogen staat is dat dit gebied aan betekenis wint voor alle Arnhemmers, ook al is er nog geen meter grond verplaatst is of geen woning gebouwd.
Het feest dat Stadsblokken-Meinerswijk voor Arnhem kan zijn, is eigenlijk al begonnen!

Wie het afgelopen jaar de voorstellingen het Cirque de la Liberté op Stadsblokken heeft bezocht, heeft al kunnen genieten van de bijzondere sfeer van de ASM-haven kan bieden, met het drijvend podium, de tribune op de voormalige scheepshelling en het langste restaurant van Arnhem in de oude kademuur.
Onze artist impressions werden daarmee werkelijkheid, en veel mensen noemden de locatie ‘on–Arnhems’ (en dat was bedoeld als compliment!).

Tijdelijke evenementen
Zo zijn de afgelopen jaren vaker panden en gronden beschikbaar gesteld voor tijdelijke evenementen en activiteiten. Het tijdelijke strand op Stadsblokken in 2013 was een enorm succes. Op het festivalterrein werd twee keer een openlucht ‘Drijf In Bioscoop’ georganiseerd waar A Bridge To Far werd vertoond. We werken samen met de Stichting Stadsblokkenwerf die het afgelopen seizoen met een voetveer (de ASM1) ruim 9.000 passagiers vervoerde van de Rijnkade naar Stadsblokken.
Door al deze tijdelijke activiteiten hebben we onze ideeën ook in de praktijk kunnen testen: klopt de sfeer, de schaal en welke praktische problemen en oplossingen dienen zich aan?

Creativiteit
Nu stellen we ruimtes beschikbaar voor het realiseren van een ‘buitenkamer’ voor het museum en een bezoekerscentrum voor Meinerswijk. De gesprekken over de inrichting van een historische scheepswerf zijn in volle gang.
Uitvoering van plan De Eilanden maakt nog veel meer van dergelijke activiteiten mogelijk. Sommige kunnen we nu al bedenken – een drijvend zwembad in de ASM-haven, bijvoorbeeld – maar wie weet wat de ‘ontdekking’ van dit gebied nog meer aan creativiteit in Arnhem losmaakt.

Cadeautjes
En ja, om dit allemaal mogelijk te maken zijn uiteindelijk ook fysieke ingrepen nodig en zijn bijvoorbeeld horecavoorzieningen en een aantal woningen zowel gewenst als noodzakelijk. Zo kan de Rijn weer van Arnhem worden, met meer natuur, meer recreatieve mogelijkheden, meer ruimte voor de rivier en met een heel divers cultureel programma. Met recht kunnen dit cadeautjes aan de stad genoemd worden.

Frank Donders
Harro de Jong

 

Volgend onderwerp: Stadsblokken: groen en levendig.